En del av elektrikerkjeden:

– Det er upraktisk å være avhengig av offentlige ladestasjoner, og jeg ønsket derfor å få en elbillader montert hjemme, sier Peter Svelander.

Etter å ha gjort litt research på nett og hos bilforhandleren sin, konkluderte den ferske elbileieren med at elektrikerfirmaet Ørnulf Wiig var de rette til å utføre installasjonen.

– Jeg fikk et tilbud fra bilforhandleren, men det var kun på montering av ladeboksen. Men jeg trengte også å vite om strømmen jeg allerede har i garasjen er nok til å dekke ladeboksen, sier han, så da var det naturlig å innhente tilbud fra en elektriker.

Strømmen i garasjen viste seg å ikke være tilstrekkelig, og dermed måtte det legges egen kabel til laderen fra hovedhuset.

– Jeg søkte profesjonell hjelp, og valget falt naturlig på Ørnulf Wiig, som jeg har brukt flere ganger før, forklarer Svelander videre.

FORNØYD: Peter Svelander er fornøyd med å få installert elbillader hjemme.

Suksess med god rådgiving fra elektriker

Elbil er relativt nytt for folk flest, og ikke alle begreper, navn og regler er like kjent for alle. Derfor er den gode rådgivingen underveis viktig. Da Svelander kontaktet Ørnulf Wiig for å få et prisanslag sendte han med et bilde av hvordan det så ut hos han, og fikk så et overslag på pris.

– Kort tid etter dro jeg på befaring, og så at sikringsskapet hans var fullt til randen. Jeg anbefalte han derfor å oppgradere sikringsskapet for å få mer plass, samt installere overspenningsvern og jordfeilautomater av sikkerhetsmessige årsaker, forteller Fredrik Friis Nielsen, elektriker hos Ørnulf Wiig.

PRAKTISK PLASSERING: En autorisert elektriker kan montere ladeboksen der du ønsker. Det er også mulig med frittstående elbillader på en ladestolpe.

Smart strømstyring av elbillader

Etter befaringen falt valget på en elbillader fra Easee. Nielsen monterte èn lader, men Easee har mulighet til å fordele strøm til opptil tre elbilladere på samme sikring uten ekstra komponenter, om behovet skulle oppstå.

– Jeg bruker ofte ladebokser fra Easee på grunn av deres praktiske Equalizer som måler det totale forbruket i huset, og senker ladestrømmen på laderen hvis man nærmer seg maksimal kapasitet, dermed unngår man overbelastning på hovedsikringen, sier elektriker Nielsen.

Equalizer er en liten boks som plasseres i sikringsskapet for å balansere strømmen som går til ladeboksen. På den måten unngår du at elbilladeren trekker for mye strøm og overbelaster hovedsikring. Easee er også kompatibel med systemer som kan lade elbilen når det er økonomisk gunstig – for eksempel midt på natten. Dette kalles smart strømstyring.

Les også: Dette bør du vite om lading av elbil.

GOD ERFARING: Installasjon av elbil har blitt en stor del av arbeidsuken til elektrikere. Først trekkes kabel til der elbilladeren skal stå, deretter skrus ladeboksen opp før kabelen trekkes til sikringsskapet.

– Vi pleier som regel å legge opp til stor ladekapasitet når vi installerer elbilladere slik at kunden kan lade opp bilen sin hurtig. Smart strømstyring vil være en stor fordel både økonomisk og sikkerhetsmessig for kunder som ønsker hjemmelading, sier Nielsen.

Vellykket installasjon av elbillader

Garasjen på Slependen i Bærum var ikke langt fra huset og det var derfor ikke behov for ekstra jording. For å spare kostnader hadde kunden selv gravd ned det nødvendige røret på forhånd og jobben til elektrikeren gikk dermed fortere.

– Jeg trengte kun å borre røret inn i garasjen, dermed kunne jeg trekke kabelen helt inn til huset. Deretter gjensto det bare å feste kabelen langs taket i vaskerommet bort til sikringsskapet, samt rehabilitere sikringsskapet, forklarer elektriker Nielsen.

KUNNSKAP, RÅDGIVNING OG EKSPERTISE: I dette tilfellet hadde kunden planlagt en fremtidig oppgradering av kjøkkenet og var derfor svært fornøyd med å få mer plass i sikringsskapet etter installasjonen av elbillader.

Svelander selv er fornøyd med rådgivingen og utførelsen til elektrikeren fra Elfag. Nå ser han frem til å lade elbilen hjemme på sine egne premisser.

– I starten var det overveldende mye å sette seg inn i. Jeg ønsket gjerne å forstå prosessen selv – ikke bare plugge inn bilen når installasjonen var ferdig, sier han og fortsetter:

– Med litt egen research og god veiledning fra Ørnulf Wiig har jeg nå en god del kunnskap om forskjellen på ulike elbilladere og strømstyrker, samt hvor lang tid det vil ta meg å lade opp bilen min på forskjellige ladestasjoner, avslutter Svelander.

Ikon

Bestill elektrikar

Trenger du hjelp av ein elektrikar? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →