En del av elektrikerkjeden:

Utendørsbelysning er viktig for sikkerhet og funksjonalitet, men det kan også forvandle uteområdet ditt til et stilig og stemningsfullt sted.

Ved å planlegge ulike soner og bruke lys på en kreativ måte, kan du skape forskjellige stemninger i hagen eller på terrassen, og gjøre uteområdet vakkert og innbydende. Dette gjelder både for godt etablerte hager og for nye eiendommer som skal i gang med uteområdet for første gang.

– Hva slags utebelysning man vil ha, varierer veldig ut fra smak og behag. Det kommer også an på hustypen, hvor stort arealet er og hva slags type terreng man har. Samtidig er det viktig å plassere belysningen riktig, og rette den i riktig retning, så man ikke blender og forstyrrer folk eller trafikk, sier Sven Daniel Sletten, daglig leder i A-elektriker.

Hvis du skal i gang med en større oppgradering, kan det lønne seg å involvere en fagperson tidlig i planleggingsprosessen.

Fremhev terrassen med LED-strips

Terrassen er et sted for avslapning og sosiale sammenkomster, og her kan belysningen virkelig sette stemningen. Lag gjerne egne lyssoner ved sitteområdene med varmere fargetemperatur for en koselig atmosfære.

– Belysning med dimmefunksjoner er fint i de områdene hvor man skal oppholde seg, så man kan justere belysningen til styrken man ønsker. Det er viktig med en balanse så det ikke blir for skarpt eller for mye lys, sier Sletten.

LED-strips gir mange muligheter og kan monteres slik at det gir et indirekte lys, noe som vil gi en mer behagelig effekt. Det kan også ramme inn terrassen og gi den et stilig og moderne preg.

LED-strips er enkle å montere, og gir et indirekte lys som er både pent og behagelig. De er veldig allsidige, og kan blant annet festes rundt kanten på plattingen, over garasjeporten eller på husfasaden.

Lys opp inngangsparti og innkjørsel

Inngangspartiet er det første man møter, og her er det viktig med både funksjonell og fin belysning. Du kan velge mellom alt fra enkle vegglamper og takplafonder, til lyktestolper i retrostil eller moderne sensorstyrte løsninger som kan være praktisk når du kommer hjem etter mørkets frembrudd.

Mange ønsker også å installere lys langs gangstien, trappen eller innkjørselen av både praktiske og sikkerhetsmessige årsaker.

– Uansett hvilken type man velger, er det viktig å plassere belysningen slik at det ikke blender, forstyrrer eller plasseres slik at lyset treffer noe som reflekterer. For eksempel bør man ikke plassere uplights slik at de kun lyser rett opp i lufta, men heller rette de mot noe så de har et formål, og lyset får en effekt.

Lyssett trær og fjellvegger

I hagen kan belysningen være med på å forlenge utesesongen, eller fremheve det fargerike blomsterbedet eller intrikate detaljene på fasaden. Men har du tenkt på at du også kan forvandle et enkelt tre eller en kjedelig steinvegg til et imponerende blikkfang?

Du kan for eksempel lyse opp treet nedenfra og skape skygger som gir trærne liv i mørket. Uplights eller spothlights som lyser opp en skråning eller den ujevne fjellveggen i hagen, kan skape et kunstnerisk og annerledes uttrykk.

– Man kan skape mange spennende effekter med lys, samtidig som det er viktig å ikke overdrive. Hvis man peprer hagen med for mye lys, ligner den til slutt et diskotek. Ta gjerne en tur rundt tomta ved innjustering for å sikre at du ikke ender opp med å blende eller sjenere naboen, anbefaler Sletten.

Involver elektrikeren i planleggingen

Når du planlegger utebelysningen, er det lurt å involvere en elektriker tidlig i prosessen. Da er du sikker på at installasjonene blir gjort på en trygg og forskriftsmessig måte, og du får utebelysning med riktig IP-grad og robuste materialer som tåler slitasje fra vær og vind. Elektrikeren kan også gi gode råd om plassering av lys, valg av armaturer og energibesparende løsninger som LED-lys og lysstyring.

– Lysstyring i form av astrour, fotoceller eller bevegelsessensorer bidrar til å redusere energibruken og i tillegg økes levetid på lyskildene/armaturene. Om man ønsker det, kan utebelysningen også kobles til et smarthussystem og styres rett fra lomma via en app, avslutter Sletten.

Ikon

Bestill elektrikar

Trenger du hjelp av ein elektrikar? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →