En del av elektrikerkjeden:

Innebelysning spiller en avgjørende rolle for å skape riktig atmosfære i et rom. Men når du skal begynne å planlegge, kan det være vanskelig å vite hvor du skal starte. Du ønsker deg kanskje både funksjonell belysning, stemningsbelysning og dekorasjonsbelysning? Og er downlights fortsatt trendy, eller har det kommet noen bedre løsninger?

– Det er mange faktorer å ta hensyn til, for eksempel rommets dimensjoner, om det er høyt under taket, hvilken stil og stemning man ønsker og om man ønsker skjult eller åpen belysning, sier Rune Lorenzen, som er Styreleder og Teknisk Sjef i Elfag-bedriften Elektro-Sivert Installasjon AS.

 

Skap ulike lyssoner

Det første du bør tenke på, er hvordan du bruker rommet. På kjøkkenet har du kanskje behov for godt arbeidslys, mens du vil skape stemningsbelysning i stuen. Du kan også lage forskjellige lyssoner i ett og samme rom.

– Hvis man har en åpen løsning med stue og kjøkken, kan man lage en sone med stemningsbelysning over spisebordet og en annen sone med god arbeidsbelysning over kjøkkenbenken. Man kan for eksempel ha en gruppe med pendler eller spotter med dimmefunksjon i skinnearrangement over spisebordet, sier Lorenzen.

Du kan også bruke belysning for å fremheve detaljer som en fin peis eller et maleri på veggen, eller skape interessante lysmønstre på veggen.

En fin måte å skape effektbelysning på, er et skinnesystem med spotter som vinkles mot de detaljene man vil fremheve, sier Lorenzen.

LYSSONER: En gruppe med pendler over spisebordet gir en lun stemning. Bilde fra Lampehuset.

Populært med LED-striper

LED-striper har blitt populært i flere rom, som et supplement til den generelle belysningen. De er veldig allsidige og lette å montere, og kan plasseres langs møbler, under hyller eller i trapper for å skape stemningsbelysning og subtile lyseffekter.

– Før skulle alle ha spotter og downlights, men nå kommer LED-stripene mer og mer. På soverommet kan de for eksempel plasseres i garderoben, og på kjøkkenet kan man ha LED-striper under skapene, sier Lorenzen.

Flere etterspør også indirekte belysning med skjulte linser, hvor man ikke ser selve lyskilden, og belysning med kjøligere fargetone.

– I Norge har det alltid vært populært med en varm tone på rundt 2700 K for å gjøre det koselig inne når det er mørkt og kaldt ute. I Sør-Europa er det mer vanlig med kjøligere lys på rundt 3–4000 K, fordi man mener at det gir mer energi. Nå begynner denne tankegangen å få fotfeste her hjemme også.

– Nå finnes det også mange såkalte «Dim to warm»-pærer, hvor man kan justere lyspæren fra kjølig til varmere tone tilpasset situasjonen, legger Lorenzen til.

FLEKSIBLE: LED-striper er lette å montere, og kan brukes på mange måter.

Nyttig med veiledning

Hvis du er usikker på hvor du skal starte, kan det lønne seg å søke råd fra fagpersoner tidlig i prosessen.

Ved å benytte en profesjonell elektriker, sikrer du ikke bare riktig installasjon og unngår potensielle farer som kortslutning eller brann. Alle våre elfag-elektrikere bruker også Boligmappa, som er en ekstra trygghet i forbindelse med eventuelle forsikringssaker og ved kjøp og salg av bolig.

Les mer om Boligmappa her

I tillegg kan en elektriker hjelpe til med å legge opp en fornuftig plan for den nye belysningen din.

– Man må ta en del avgjørelser ganske tidlig slik at både stilen og fargetonen på belysningen matcher med resten av interiøret, sier Lorenzen,

Mange benytter seg av belysningskonsulenter og romdesignere, men en erfaren elektriker kan også gi gode råd om forskjellige muligheter og smarte løsninger som man kanskje ikke tenker på selv.

– For eksempel gir de moderne LED-lampene veldig stort lysutbytte i dag. Hvis man kjører belysning i rommets ytterkant med en skinneløsning, kan det være nok til å lyse opp hele rommet så man ikke trenger å plassere spotter i hele taket. Slike muligheter kan en erfaren elektriker hjelpe deg med å se, avslutter han.

Ikon

Bestill elektrikar

Trenger du hjelp av ein elektrikar? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →