En del av elektrikerkjeden:

I dag finnes det mange typer røykvarslere, og de kan kombineres og kobles sammen for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt.

Det er krav om minst en røykvarsler i hver etasje i alle hjem, hus og hytter, men hvilken type bør du velge og hvor bør de plasseres for optimal effekt?

For å være sikker på at alle som befinner seg i boligen hører brannalarmen, er det viktig at du har nok røykvarslere.

– De fleste dødsbranner skjer om natten. Derfor er det satt krav til desibel, sånn at røykvarsleren høres av alle i boligen. Men plasseringen av varsleren er også viktig for å sikre at riktig desibel når frem til – og vekker – alle som sover, sier brannkonstabel Kurt Rune Martinussen i Salten Brann IKS.

Hvis det begynner å brenne når du ligger og sover med lukket soveromsdør, kan det ta lang tid før du hører røykvarsleren i rommet ved siden av.

– Ha minimum en røykvarsler i hver etasje pluss en på alle steder der noen sover. Og vit hva du gjør når du installerer røykvarslere – det kan bli avgjørende i en evakueringssituasjon, sier Martinussen.

Illustrasjon som viser hvordan du bør plassere ulike typer brannvarslere i et hus.

OPTIMAL PLASSERING: Slik bør du plassere brannvarslerne dine.

Hvilken type røykvarsler?

Ionisk brannvarsler

Den ioniske brannvarsleren var mest vanlig før, og henger fremdeles i taket i mange norske hjem. Den har en radioaktiv kilde som sender ut en stråle i rommet, og hvis denne strålen treffer en gasskilde, aktiveres alarmen.

Den ioniske røykvarsleren er god på å fange opp røyk, og den er spesielt effektiv ved flammebrann som kan oppstå i kjeller, loft og steder med mye brennbart materiale. Ulempen er at den får dårligere effekt med tiden, og må skiftes ut ofte.

Optisk røykvarsler

Dette er den vanligste røykvarsleren i dag. Den optiske røykvarsleren fungerer ved at en lyskilde gjøres om til en lysstråle gjennom en linse. Alarmen utløses dersom lysstrålen brytes av røyk som oppstår i rommet.

Den optiske røykvarsleren er god på å fange opp ulmebrann, som er den vanligste starten på en boligbrann. En ulmebrann oppstår for eksempel i møbler, tepper, senger, elektrisk utstyr eller ved tørrkoking av kjeler på kjøkkenet. Den varsler også tidligere enn den ioniske brannvarsleren, og mister ikke effekten i like stor grad.

– En ekstra fordel med optisk røykvarsler er at der ioniske varslere har en liten radioaktiv kilde innebygd, så har den optiske ingen deler som må behandles som elektrisk spesialavfall, sier Espen Rasch, produktsjef i Melbye.

I tillegg anbefaler Melbye å ha en varmedetektor i nærheten av kjøkkenet. En varmedetektor reagerer kun på varmeutvikling, og man unngår dermed falsk alarm i potensielt røykfulle områder.

Seriekobling av røykvarslere øker sikkerheten

Du kan øke sikkerheten ytterligere ved å koble sammen alle røykvarslerne i boligen. Da vil nemlig alle varsle samtidig hvis de oppdager brann eller røykutvikling, og alle som befinner seg i boligen kommer seg raskt ut, uansett hvilken etasje og rom de er i.

– Dagens røykvarslere lar oss koble sammen veldig mange enheter, inntil 40 ved kabling, og ved trådløs montering kan opptil 20 røykvarslere snakke sammen, sier Rasch.

– Hvis man ønsker å seriekoble, må man være oppmerksom på at mange eldre røykvarslere ikke kan kommunisere med de nyeste modellene. Når man også vet at anbefalt levetid på en røykvarsler er 10 år, kan det være lurt å skifte ut alle i boligen til detektorer som snakker sammen, sier han.

Slik monterer du røykvarsleren

Riktig montering av røykvarsleren er avgjørende for brannsikkerheten i hjemmet ditt.

I tak – røykvarsleren skal monteres minimum 1 meter fra veggen, og ikke i områder med dårlig luftsirkulasjon. Det skal være minst 30 cm til nærmeste lampe eller dekorobjekt

Skråtak – monter 90 cm ned fra det høyeste punktet i mønet

På vegg – monter mellom 15 og 30 cm under taket. Minst 30 cm fra hjørner

 

Områder man bør unngå

  • Der temperaturen kan bli lavere enn 4 °C eller over 50 °C
  • Fuktige steder som bad og garderober der luftfuktighet kan overstige 90 %
  • Ved siden av eller direkte over varmekilder eller veggventiler
  • Røykfulle, støvete og skitne steder som garasje og verksted 

 

Vedlikehold av røykvarsleren

Røykvarslere trekker til seg støv og fett. Det kan føre til at tekniske komponenter bli svekket, og i verste fall slutter å fungere. Derfor bør du støvsuge og rengjøre detektorene dine minimum en gang i året.

Røykvarsleren bør også testes jevnlig, minimum 1 gang i året.

Det er også viktig å være klar over at røykvarslere har en utløpsdato. Det anbefales å bytte alle røykvarslere, uansett type, minimum hvert tiende år.

Husk røykvarslernes dag 1. desember!

1.desember er røykvarslernes dag. Da bør du gå over, rengjøre og teste alle røykvarslerne i boligen og bytte batteri der hvor det er nødvendig.

Ikon

Bestill elektrikar

Trenger du hjelp av ein elektrikar? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →