En del av elektrikerkjeden:

En behagelig temperatur på badet er avgjørende for en god start på dagen. Spesielt i eldre boliger vil gamle termostater og regulatorer være mindre energieffektive og presise enn dagens løsninger.

Det kan føre til at morgendusjen blir en mindre behagelig opplevelse, eller økt energiforbruk som gir utslag på strømregningen. Heldigvis trenger du ikke renovere hele badet for å bytte termostat.

Må jeg pusse opp hele badet?

Elektrikeren kan som regel hjelpe deg med å skifte ut termostaten på badet med minimale inngrep.

– Så legge varmekablene fortsatt fungerer, er det ikke nødvendig å rive opp gulvet. Mange har en gammel føler i gulvet, og denne kan man stort sett bruke sammen med den nye termostaten, sier Roger Samuelsen, Daglig leder i ELEKTRO-SPORT AS.

Noen termostater fungerer bare med spesifikke systemer, mens andre er mer allsidige. Hvis du allerede har et varmesystem eller smarthus, må du derfor velge en termostat av samme merke, eller som er kompatibel med det eksisterende systemet.

– Hvis gulvføleren ikke kan brukes, finnes det termostater med innebygd føler. Man kan også velge en enkel effektregulator, hvor man justerer effekten mellom 0 og 100 % av totaleffekten på varmekabelen. Ulempen med effektregulatoren er at den ikke har noen føler som sjekker temperaturen for deg, så man må justere den selv, sier Samuelsen.

Finn løsningen som passer for deg

Når du skal velge baderomstermostat, handler det om å finne den riktige balansen mellom komfort, energieffektivitet, brukervennlighet og pris.

Micro Matic er en av leverandørene som tilbyr mange forskjellige løsninger.

– For de fleste lønner det seg å oppgradere til en elektrisk termostat som regulerer temperaturen mer effektivt, sier Aleksander Ødegård, Fagleder i Micro Matic Norge.

En termostat med føler måler og tilpasser varmeeffekten etter den reelle temperaturen i rommet.

Termostaten kan knyttes til en gulvføler som måler temperaturen i gulvet, eller en veggmontert eller innebygget føler som måler romtemperaturen.

Micro Matic har også en løsning hvis du vil unngå å borre i veggen for å montere den nye termostaten.

– Vår MSD4-termostat er et godt alternativ der hvor det er uhensiktsmessig å borre i veggen. Det er en moderne termostat med en trådløs infrarød føler som kan festes til veggen med dobbeltsidig teip, sier han.

Bedre komfort og energisparing

Roger Samuelsen mener også at det som regel lønner seg å bytte ut den gamle trinnbryteren med en nyere variant.

Moderne termostater er mer nøyaktige og gir større potensial for innsparing på strømregningen.

– Du har også flere muligheter for finjustering, og kan legge inn funksjoner som natt- og dagsenking og åpent vindu-funksjon hvor sensoren merker at vinduet på badet står åpent slik at man unngår å sløse med energi.

Og selv om du ikke er klar for å sette opp et helt smarthus, kan du få stor nytte av en moderne termostat.

– Man trenger ikke sette opp et helt smartsystem hvis man ikke ønsker det. Man kan gå for en frittstående termostat som kobles til Wi-Fi og styres manuelt eller med en brukervennlig app. Dette er ikke så komplisert som mange tror, sier Samuelsen.

Ikon

Bestill elektrikar

Trenger du hjelp av ein elektrikar? Ta kontakt med oss i dag!

Kontakt oss →